5 punkter för ett Slussen Stockholmare kan vara stolta över!

Slussen är och har alltid varit ett nav i Stockholm, Stockholms hjärta. Ett ställe som genom tiderna har förändrats och påverkats av landhöjningar och vattennivåer.

Platsen mellan Södermalm och Gamla stan var från starten en av de mest använda passagerna för fartyg som kom med varor ämnade för städerna inne i Mälaren.

Slussen håller på att rasa ihop och falla ner i vattnet. Situationen är allvarlig. Slussen har förändrats genom tiderna. Slussen är idag en stor trafikknut för tunnelbana samt bussar och tåg österut, såväl älskad som hatad.

Det är dags igen att förändra Slussen. Miljöpartiet stödjer Nya Slussen.

Men även vi Miljöpartister delar den oro som finns hos många Stockholmare över att man ska bygga fel och bygga in ett nytt Water-Front-komplex. Även vi Miljöpartister delar det Stockholmarnas engagemang för att Slussen ska bygga vidare på Stockholms vackra värden och inte bli ett betong-Slussen.

 1. Vi vill behålla viktiga utsikter och värna kulturhistoriska värden. Båtar som kommer till Stockholm ska även i framtiden kunna se Stadsmuseum vid Slussen.
 2. Vi vill ha mer kultur och mindre kommers. Därför säger vi att vi behöver halvera den kommersiella ytan. Vi behöver satsa på att utveckla stadsmuseum och kanske ska vi ha en ny filial till Kulturhuset på Slussen.
 3. Vi vill ha mer kollektivtrafik och mindre betong. Nya Slussen ska ha en mindre och smäckrare bro. Vi vill ha en kollektivtrafikfil, gärna i mitten och i framtiden med spår.
 4. Vi vill att utformningen av nya Slussen utgår ifrån klimatförändringarna och höjda vattennivåer i Saltsjön och Mälaren för att säkra tunnelbanan och bevara Mälaren som dricksvattenkälla.
 5. Vi vill också att Stadsbyggnadskontoret tydligt tar fram hur förslagen ser ut från olika håll och hur utsikterna kommer att se ut från olika perspektiv. Det behöver tas fram till utställningen senare i år som föregår bygglovsprocessen.

Stockholm behöver ett Nytt Slussen. Ett Nytt Slussen som bygger vidare på Stockholms värden. Ett Nytt Stockholm som Stockholmare kan vara stolta över.

SVD, SVD, DN,

1 Response to “5 punkter för ett Slussen Stockholmare kan vara stolta över!”


 1. 1 Lisa 07/07/2010 at 01:11

  Det är inget fel på betong i sig. Fy skäms på sig för att värdeladda detta material negativt. Känner mig tvungen att dra den gamla valsen igen, det verkar behövas även bland tänkande människor:

  Betong är et av värdlens äldsta byggnadsmaterial. Det användes i antikens rom, bland annat för att åstadkomma alla akve- och viadukter och andra storslagna byggnadsverk. Genom att bygga skalmurar och fylla dem med betong och sten- och tegelkross som ballast kunde fick man möjlighet att bygga på ettt sätt som vanligt murverk inte kan klara av. Man använde också betong, dvs kalkbruk och ballast, för at kunna bygga under vatten i samband med ex anläggandet av hamnar. Fast då använde man hydrauliskt kalkbruk. En annan form av betong användes i Pantheons kupol, där den översta delen av kupolen är kalkbruk och vulkanaska. Dagens betong är cement och ballast och har bland annat använts i byggnader såsom: Operahuset i Sydney, Årstabroarna, Stockholms stenstad (i principalla hus från 1800-talet), Kungliga hovstallet, Stockholms stadion, Stockholms stadsbibliotek, Stockholms stadshus, Arkitekturskolan, Björkhagens kyrka etcetera.

  Betong är en fantastiskt material som vi inte skulle vilja vara utan. En bro behöver mycket betong – se bara på den nya och gamla Årstabron varav den ena är statligt byggnadsminne på grund av sin konstruktion och arkitektoniska utformning.

  Ajabaja för att misskreditera det på det där banala sättet. Kritisera istället hur det används eller hur miljöerna blir som byggs, som endast till en del handlar om material.

  Det vore intressant att höra dig beskriva vad Stockholms värden egentligen är och består av.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Kraft att förändra

Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Join 7 other followers

RSS mp.se/stockholm Press

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
Vilket Sverige vill du ha 2025? Var med och skapa Miljöpartiets nya partiprogram.

%d bloggers like this: