Ett grönt Stockholm röstar för kollektivtrafik

Debatten om den gigantiska motorvägssatsningen Förbifart Stockholm är oerhört viktig. Den handlar om visioner och mod – i vilket samhälle vi vill leva. I grunden är frågan enkel – ska Stockholm prioritera kollektivtrafik eller motorvägar?

Moderaterna vallöfte är enkelt – fler bilar och Sveriges dyraste motorväg. Vårt löfte till stockholmarna är tydligt – rösta grönt och ni får välja mellan kollektivtrafik och motorväg i en folkomröstning. Utöver detta satsar de rödgröna 10 miljarder kronor mer än Moderaterna och tar tag i de akuta behoven av utbyggd kollektivtrafik i Stockholm.

I en tid då alla partier säger sig värna miljön tvingar frågan ”kollektivtrafik eller motorväg” fram en befriande tydlighet. Det är välkommet. Miljöpartiet de gröna har i 25 år kämpat för att få upp miljö- och klimatfrågorna på dagordningen.

Utifrån stockholmarnas bevisade engagemang för klimat och miljö, vår syn på demokratiskt deltagande och ansvaret som kommer med klimathotet sitter en folkomröstning som handen i handsken. Denna vecka firar de gröna – 17,9% i opinionsmätningarna igår samt en hållbar och modern trafikuppgörelse idag. En folkomröstning om ”kollektivtrafik eller motorväg” sätter miljö, klimat och framtid högst på den politiska dagordningen.

Inget parti vill minska bilköerna hellre än Miljöpartiet. Vi vill till och med minska antalet bilar och användandet av bilen som transportmedel. För att göra det tydligt kan vi ställa upp vår argumentation i tre steg. 1) Stockholm har idag bilköer vilket är dåligt. 2) Stockholm växer vilket ställer krav på moderna effektiva trafiklösningar. 3) En kraftigt utbyggd kollektivtrafik gör det rationellt och bekvämt för fler att resa kollektivt oftare, vilket minskar bilköerna. Friheten att kunna välja bilen och slippa bilköer balanseras mot friheten att kunna välja bort bilen och åka kollektivt. Det ska vara enkelt och effektivt att vara klimatsmart i Stockholm.

Miljöpartiet de gröna i Stockholms stad har varit tydliga hela vägen – vi accepterar inte en blocköverskridande överrenskommelse för motorvägssatsningar. Den rödgröna överrenskommelsen om infrastrukturen i Stockholmsregionen presenterar ett tydligt alternativ som befäster de ambitiösa miljömålen, tar tag i de akuta behoven i kollektivtrafiken och lyfter fram stockholmarnas egenmakt.

Nyligen gjordes en undersökning som visade att loppet är jämt mellan de två alternativen. Jag är övertygad om att Stockholm väljer kollektivtrafik.

Läs mer information från MP Sthlm här, och i media här, här, här, här, här, här, här, här, här, här, här.

Advertisements

2 Responses to “Ett grönt Stockholm röstar för kollektivtrafik”


 1. 1 Micke 20/04/2010 at 17:26

  Kollektivtrafik funkar inte för fjärrtrafik som inte ska in i Stockholm.

 2. 2 Magnus Eriksson 20/04/2010 at 12:33

  Jag tycker det är ganska grisigt att ställa kollektivtrafik mot förbifart Stockholm på detta sätt, särskilt som de olika alternativen är tänkt för helt olika målgrupper. De som inte vill in i Stockholm har stor nytta av en fungerande förbifart samtidigt som Stockholmarna själva drar fördel av en utbyggd kollektivtrafik.

  Bygg förbifart Stockholm för att minska trafiken genom stan. Sänk priserna på kollektivtrafiken för att få folk att utnyttja den i större utsträckning. Eller varför inte göra den helt gratis och använda besparningarna från uteblivna kontroller till att bygga ut kollektivtrafiken ytterligare.

  Det är inte antingen eller – det är både och som gäller!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
Kraft att förändra

Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Join 7 other followers

RSS mp.se/stockholm Press

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
Vilket Sverige vill du ha 2025? Var med och skapa Miljöpartiets nya partiprogram.

%d bloggers like this: